Vzmetnica nam lahko zagotavlja udoben in miren spanec

Ali ste vedeli, da približno tretjino svojega življenja preživimo v postelji, pokonci pa le dve tretjini? Med spanjem se telo sprošča, zato mora biti naša posteljna podlaga oblikovana tako, da je pritisk na hrbtenico čim manjši. Ležanje na podlagi, ki v spečem položaju telesa ohranja njene naravne krivine zmanjša obremenitev za vretenca.

Vrste vzmetnic

Vzmetnica predstavlja eno najpopularnejših in najbolj prodajanih vrst ležišč. Poznamo tri vrste. Tiste z žepkastim ali šlarafijskim vzmetenjem ter klasične vzmetnice.

Vzmetnica z žepkastim vzmetenjem je sestavljena iz jeklenih vzmeti, ki so večkrat ovite okoli svoje osi, kar jim omogoča izredno prožnost in prilagodljivost. Vse posamične vzmeti so vstavljene v majhne tekstilne vrečke in pritrjene druga poleg druge, kljub temu pa delujejo medsebojno neodvisno. Na pritisk telesa se odzovejo samo tiste, ki so direktno obremenjene. Vzmeti v ležišču služijo za oporo, obdane pa so z različnimi materiali, ki zagotavljajo udobje. Žepkasto vzmetenje ima izjemno sposobnost točkovnega prilagajanja telesu, zagotavlja mu optimalno podporo, zaradi česar je naša hrbtenica med spanjem fiziološko poravnava in v pravilni legi, mišice pa sproščene. Poleg tega zračne komore v žepkastih vzmeteh omogočajo nenehno kroženje zraka.

Šlarafijsko vzmetenje, je bolj tradicionalno, poznamo ga namreč že več desetletij. Vzmeti v tovrstnem vzmetenem ležišču so med seboj prepletene, kar ga dela za zelo primernega osebam z večjo telesno težo. Morda je sicer videti malce okorno, saj ga ne moremo prepogibati, ponaša pa se z izredno dolgo življenjsko dobo.

Klasično vzmetnico poznamo pod imenom »jogi«. Tip vzmetnice, ki ga ta beseda navadno označuje  vsebuje jedro z vzmetmi, povezanimi s spiralno žico. Širina vzmeti se na obeh koncih razširi, proti sredini pa zoži. Klasična vzmetnica se telesu prilagodi le ploskovno in nam daje trši občutek.

Vzmetnice za najmlajše

Nakup vzmetnice

Izbira udobnega ležišča, ki nam bo omogočilo miren in sproščujoč spanec ter primerno služilo vrsto let pogosto ni lahka. Zato je pred nakupom priporočljivo imeti nekaj opornih točk.

Če pogosto spimo na hrbtu, je  priporočljiva trša vzmetnica, saj bo naša telesna teža razporejena po njeni celotni površini, hrbtenica pa primerno podprta. V primeru, da nam bolj ustreza položaj na boku, pri čemer se večina obremenitve prenese na naša ramena, medenico in gležnje, nam bo bolj ustrezalo mehko ležišče, saj prevelika trdota lahko poslabša krvni pretok. Če večinoma spimo na trebuhu, se priporoča srednje mehko, če med spanjem veliko menjate položaje ali se obračate izberite srednje trdo, ali mehko, saj bo to ugodno vplivalo na najbolj izpostavljene dele vašega telesa.

Vzmetnice 140 x 200, 90x 200, 160 x 200 in 120 x 200

Na našo izbiro vzmetnice, poleg ostalih lastnosti, pogosto vpliva tudi njena dimenzija, saj smo različnih rasti in živimo v različnih življenjskih okoliščinah.

Otroška vzmetnica dimenzije 60 x 120 centimetrov je primerna takoj ob otrokovem rojstvu, uporabljamo pa jo lahko še naslednja 3 ali 4 leta. Ko otrok posteljico zamenja s posteljo, je zanj primerna vzmetnica dimenzije 90 x 200 centimetrov. Večji otroci in mladostniki pogosto uporabljajo širša ležišča, kot so vzmetnice dimenzij 120 x 200 ali 140 x200 centimetrov. Slednja jim nudi maksimalno udobje, saj gre pravzaprav za klasično dimenzijo vzmetnice, ki jo navadno uporabljajo tudi pari, ki si zaradi morebitne prostorske stiske večje ne morejo privoščiti. Vzmetnica dimenzije 160 x 200 je primerna za pare, ki ljubijo komfort in nimajo potrebe po varčevanju s prostorom.

vzmetnica 180x200

Kaj definira življenjsko dobo vzmetnice

Ležišča žal niso večna. Ker na njih spimo vsak dan, so izpostavljena obrabi, v njih pa se sčasoma nakopičijo prah, umazanija in pršice. Če je naše ležišče starejše od sedem let in ni bilo pravilno vzdrževano, je to čas, ko je potrebno razmišljati o menjavi.

Življenjska doba vzmetnic je odvisna od več dejavnikov, kot so kakovost izdelave, način spanja, letveno dno, naša telesna teža in higiena spalnega prostora. Pomembno vlogo igra tudi ali spimo sami ali s partnerjem.

Kdaj je treba vzmetnico zamenjati

Prvi znak njene dotrajanosti je izguba čvrstosti. Pojavijo se udrtine, ki se prilegajo našemu telesu, zlasti pri pogostem spanju v enakem položaju. Pri vzmetnicah se z leti uporabe vzmeti lahko polomijo. Na takšnem ležišču se bomo verjetno zbujali utrujeni, z bolečinami in slabe volje.

Udobje ni nekaj, kar bi lahko posplošili in objektivno izmerili, saj je odvisno od vsakega posameznika. Najboljši način za ugotavljanje, ali je vaša vzmetnica zares udobna, je primerjava. Če  ugotovimo, da na počitnicah ali obisku pri znancih spimo udobneje, po vsej verjetnosti pomeni, da imamo doma neudobno ležišče.

V kolikor se pogosto zbujamo z bolečim križem ali otrdelo hrbtenico, kar navadno lahko rešimo z razgibavanjem, je morda temu razlog naša vzmetnica. Da bi ugotovili katera vrsta nam najbolj ustreza, bi bilo idealno preizkušanje več vrst ležišč.

Če smo nepričakovano doživeli napad alergije, se morda razlog prav tako skriva v ležišču. Priporočljivo je, da ga dobro očistimo z električnim sesalnikom, stepemo, obrnemo in operemo morebitno pralno prevleko. Če se stanje ne izboljša, verjetno pomeni, da se je v naši vzmetnici s časom nakopičila umazanija in je prišel čas, da jo zamenjamo.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Izračun dostave
   Apply Coupon