Nočno potenje je tegoba mnogih – zakaj pride do tega?

Nočno potenje je nekaj s čimer se soočajo mnogi, ki se prav tako trudijo iskati rešitev kako to preprečiti. Kot vemo, so takšna stanja nadležna, neprijetna in slabo vplivajo na počitek, zato je dobro narediti vse, da bi se jim izognili, ali jih vsaj omilili. Se tudi vi zjutraj zbudite premočeni od znoja? Morda vam lahko ponudimo nekaj odgovorov, kako se te tegobe rešiti.

Spreminjanje telesne temperature med spanjem je normalno, nekatere stvari pa na to še posebej vplivajo. Kot prvo, pitje alkohola zvečer morda sprošča, vendar lahko povzroči povišano telesno temperaturo. V mnogo primerih otežuje dihanje in deluje kot poživilo, saj pospešuje srčni utrip.

Tudi raven skrbi in stresa ter razmišljanje o težavah pred spanjem, vpliva na počitek – pretirano aktiven um povzroča nočno potenje. Za zmanjšanje stresa, si je priporočljivo vzeti čas za umiritev, kar zajema toplo prho, izogibanje napravam (televizija, mobilni telefon), branje knjige, ustvarjanje sproščujočega vzdušja (šibke luči, hladen prostor, mir…). V spalnici naj bo hladno. Znižajte temperaturo, oblecite lahka oblačila in izberite naravne materiale. Posteljnina naj bo lahka, vzglavniki pa morajo biti prilagojeni individualnim potrebam.

Na kakovost spanja vpliva tudi jemanje zdravil, saj nekatera (antidepresivi, zdravila za hormonsko zdravljenje, za hipoglikemijo…) vplivajo na dele možganov, ki uravnavajo telesno temperaturo in znojnice, največji problem, pa so vročinski valovi. Težave, ki jih povzroča menopavza pestijo približno 75 % žensk in večina od njih se ukvarja z vprašanjem: »Kako preprečiti nočno potenje?«

kako-prepreciti-nocno-potenje

Kako preprečiti nočno potenje?

Ob koncu dolgega dneva, si želite le leči v posteljo in sprostiti utrujeno telo, toda nič ni bolj neprijetno, kot če se sredi noči zbudite premočeni. To je pogosta težava, ki je lahko posledica zgoraj omenjenih dejavnikov, na splošno pa je glavni razlog ki botruje takšnim stanjem, material iz katerega so izdelane vzmetnice, vzglavniki in posteljnina.

Ležišča iz cenenih materialov, žal preplavljajo trg. Le-ta zadržujejo toploto in zvišujejo telesno temperaturo, oziroma telesu otežujejo njeno uravnavanje. Prvi korak k dobremu počitku, je torej izbira kvalitetne, udobne in prilagojene vzmetnice, pri kateri ne sme biti glavni razlog za nakup nizka cena, ki zagotovo ni garancija za kakovost. Če se torej sprašujete kako preprečiti nočno potenje in zakaj vas boli hrbtenica vsakokrat, ko vstanete iz postelje, je morda čas, da razmislite o menjavi ležišča.

V postelji preživimo povprečno sedem do osem ur dnevno, zato se lahko zanesemo, da ima ta pomembno vlogo pri vzrokih in posledicah bolečin v hrbtu, kolkih, kolenih in v ramenskem obroču. Eno je udobje, drugo pa je ergonomska podpora, ki je izjemno pomembna. Kot smo že omenili, je zaradi vseh tržnih sporočil težko oceniti kakovost ležišča, še posebej cena najpogosteje vpliva na njegovo izbiro. Zato je prav, da pri nakupu pretehtate njegove značilnosti z vidika zdravja in ne cene.

Dokazano je, da dober spanec vpliva tudi na spomin, povečano ustvarjalnost, daljšo življenjsko dobo, krvni tlak, izboljšane športne zmogljivosti, učne sposobnosti, pozornost, presnovo, srečo in na mnoga druga stanja, zato je kvalitetno ležišče investicija v zdravje. Izguba globokega spanca vpliva na vsa področja življenja, saj se med spanjem telesne celice najbolje regenerirajo.

Vzmetnice akcija

Za nakup vzmetnice si vzemite čas

V podjetju CNB, Britof, d. o. o. se že od zgodnjih devetdesetih let ukvarjamo s spalnimi sistemi in s težavami, ki pestijo ljudi pri nočnem počitku. V naši ponudbi lahko najdete različna ležišča, posteljna ogrodja, nadvložke, posteljne okvirje, tudi vgradne omare, na voljo so vzglavniki, rjuhe in iskana naravna čistila za čiščenje ležišč ter njihovo dezinfekcijo. Zaradi poznavanja ponudbe, strankam dobro svetujemo, kar nam kasneje z veseljem javijo.

Registrirani imamo blagovni znamki Spalni studio in Bios, ki zajemajo izdelke vrhunske kakovosti. Pri delu smo uspešni, saj nas vodijo strokovno znanje, inovativnost, prilagodljivost, poštenje in empatija. Radi si vzamemo čas za stranke, saj se zavedamo, da so zanje rešitve njihovih težav, izjemnega pomena.

Vzmetnice iz ponudbe so ročno izdelane iz žepkastih ali šlarafijskih vzmeti, izberejo pa jih tisti, ki si želijo udobne, zračne in prilagodljive postelje. Vzmeti so prevlečene z materiali, kot so HR pena, spominska in hladno pihana pena ter naravni lateks, kar vpliva na nočno potenje in zaradi zračnosti zmanjšuje njegovo intenzivnost. Materiali so priporočljivi tudi za alergike in za pljučne bolnike.

Kar je za nekoga trdo, morda za drugega ni, zato nudimo vzmetnice različnih trdot, saj lahko le tako zadovoljimo želje vseh, ki nas obiščejo. Tudi ležišča, ki ne vsebujejo vzmeti so izdelana ročno in se maksimalno prilagajajo telesu. Podpirajo ga natanko tam, kjer morajo, da omogočijo pravilno lego hrbtenice. Če se odločite za ležišče iz spominske pene, se zjutraj ne boste zbudili utrujeni, prav tako pa vas zaradi bolečin med spanjem, ne bo mučilo nočno potenje.

Postelja Akron Klasik z oblazinenim vzglavjem

Tudi vzglavniki vplivajo na kakovost počitka

Izbira pravega vzglavnika, je za dober spanec izjemno pomembna. Biti mora udoben in mehak, da se bo prilagodil vašemu načinu spanja. Pri spanju na boku, ki je najpogostejše, mora poskrbeti, da je vratna hrbtenica poravnana, zato mora zapolniti del med vratom in ležiščem. Na voljo so različni modeli, zato boste zagotovo našli pravega.

Še vedno razmišljate kako preprečiti nočno potenje? Obiščite nas v Ljubljani ali Kranju, kjer se bomo pogovorili o vaših težavah ter skupaj našli rešitev, da jih kar najbolj ublažimo ali celo preprečimo.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Izračun dostave
   Apply Coupon