Ali veste katere vzmetnice so najboljše?

Pravila o tem katere vzmetnice so najboljše ni

Glede na to, da ljudje v postelji prebijemo tretjino svojega življenja, je ključno, da za svoje spanje izberemo zares dobro vzmetnico.

Najprej je dobro vedeti, da ima vsak od nas popolnoma lastno predstavo o tem, kaj najboljše sploh je. Nekateri menijo, da je najboljša vzmetnica tista, ki je najcenejša, drugi so prepričani, da tista, ki je najdražja, saj ima kakovost v največ primerih svojo ceno, tretji pa bodo za najboljše ležišče smatrali tisto, ki je narejeno iz najsodobnejših materialov. Vedeti moramo, da je najboljše merilo za to v prvi vrsti, predvsem uporabnik sam.

Da bi imeli kakovostno in dobro ležišče, moramo vzmetnico zamenjati na vsaj vsakih 8 do 10 let. Sami morda ne opazimo postopnih sprememb, a z leti uporabe, se večina vzmetnic spremeni v gručasto podlago. Obračanje vzmetnice v skladu z navodili proizvajalca je postopek, ki zanesljivo podaljša življenjsko dobo ležišča.

Ker je udobje zelo subjektivno lahko pred nakupom, da bi resnično lahko razumeli, kaj želimo, preizkusimo različne vrste vzmetnic. Zanje vam ni vedno potrebno zapraviti celega premoženja, saj so najcenejši modeli načeloma primerni za večino ljudi, vendar pa imejmo v mislih, da so cenejše običajno manj trpežne in manj kvalitetne.

Najboljše ležišče ni nujno najboljše tudi za našega partnerja. Če imamo različne želje ali potrebe lahko izberemo vzmetnice z nastavljivo trdnostjo, pri katerih se lahko nastavi vsaka stran posebej. Tudi velikost ležišča je za par zelo pomembna.

Potrošniki, ki v trgovini porabijo vsaj 15 do 20 minut za testiranje  vzmetnic so po izkušnjah veliko bolj zadovoljni s svojim nakupom. Če imamo možnost, s preizkusom najlažje ugotovimo katero ležišče nam najbolj ustreza, testiramo pa  ga tako, da se sezujemo in na njem ležimo pet minut na vsaki strani.

V vsakem primeru pa je žal pogosto tako, da zagotovo ne vemo, ali smo zares našli vzmetnico, ki nam popolnoma ustreza, dokler na njej ne bomo spali vsaj teden ali dva in videli, kako se počutimo zjutraj. Najboljše vzmetnice imajo navadno tridesetdnevno možnost vračila plačila, za primer težav, ki se lahko pojavijo šele po nekaj dnevih uporabe.

V primeru alergij je prav tako potrebno vedeti, da so vzmetnice pogosto veliko večji sprožilci alergijskih reakcij od katere koli druge stvari v naši hiši. Da bi se izognili alergijskim reakcijam lahko zapečatimo blazino, vzmetnico in škatlo za vzmeti v zaščitna pokrivala, namenjena posebej za alergike. V primerih hudih alergij ali astme strokovnjaki predlagajo tedensko pranje posteljnega perila na temperaturi 130 C°.

Vzmetnice po meri

V podjetju Spalni studio izdelujejo vzmetnice Bios, ki so ročno izdelane. Namenjene so tistim, ki si želijo imeti zračno ležišče z vzmeteno podporo. So več conske in imajo nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Zanje uporabljajo izključno šlarafijske in spete žepkaste vzmeti, nadgrajene z materiali, kot so naravni lateks, HR pena, hladno pihana in spominska pena. Glede na višino in material lahko izbiramo udobje, ki nam ustreza, saj nam ležišča izdelajo po meri, pri čemer upoštevajo vse naše želje in potrebe. Njihove vzmetnice odlično podpirajo hrbtenico in so primerne tudi za dvižna letvena dna. Pri prevleki lahko izberemo med polnilom iz naravne volne (300 ali 500g/m2), ki je najboljši regulator vlage in toplote in termobondom, ki je primeren za alergike in astmatike.

Standardne dimenzije vzmetnic

Standardne dimenzije vzmetnic so enake standardnim dimenzijam postelj, pri čemer se dimenzije ležišč med različnimi državami lahko razlikujejo.

Standardne velikosti vzmetnic za enojno posteljo so 80 x 190 cm, 80 x 200 cm, 90 x 190 cm, 100 x 190 cm ter 100 x 200 cm, za dvojno posteljo so standardne dimenzije 120 x 190 cm, 120 x 200 cm, 140 x 190 cm, 140 x 200 cm, 160 x 190 cm ter 160 x 200 cm,  za zakonsko posteljo pa 180 x 190 cm, 180 x 200 cm ter 200 x 200 cm.

V Sloveniji lahko v prosti prodaji najdemo tudi nekaj nestandardnih velikosti , kot so 110 x 190/200 cm, 130 x 190/200 cm ter 150 x 190/200 cm. Za takšne dimenzije ležišča bomo težje našli ustrezno posteljo.

Kako pa je z dimenzijami posteljnine? Tu velja pravilo, da mora biti le-ta za 10 cm širša od vzmetnice.

Otroška vzmetnica

Vzmetnica za zdravega dojenčka oziroma otroka naj bo ravna in dovolj čvrsta, da se otrok med spanjem lahko odrine od podlage in na po želji tudi obrne ter spremeni položaj. To je zaradi dobre prekrvavitve kože nujno potrebno, poleg tega pa enakomerno spreminja obremenitev s težo na oba dela telesa (levo in desno). Dojenček prav s spreminjanjem položaja telo ohrani lepo in simetrično, saj pri normalnem razvoju vedno spi tako, da je glava glede na telo nagnjena vstran.

Preveč trda ortopedska vzmetnica ni potrebna, saj ima dojenček zelo malo teže. Tudi podlaga, ki je zelo mehka in se preveč ugreza ni primerna, saj se na njej otrok zelo težko obrne.

Vzmetnice morajo glede na dimenzijo seveda ustrezati dimenzijam posteljice.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
   Izračun dostave
   Apply Coupon